doubletechnique

Wat is Taekwon-do?

Het woord Taekwon-do komt uit het Koreaans en is in drie delen te splitsen, die ieder hun eigen betekenis hebben.

Tae : Betekent letterlijk “voet” en staat voor alle beentechnieken, zowel aanvallend als verdedigend, maar ook voor staan, lopen, springen en breken.
Kwon : Betekent letterlijk “vuist” en staat voor alle hand/arm technieken, zowel aanvallend als verdedigend, inclusief vastgrijpen en werpen.
Do : Betekent letterlijk “weg, methode of principe”, maar is verder moeilijk te omschrijven omdat het verder ook een bepaalde geestelijke houding aangeeft die diep geworteld is in het traditionele Oost-Azië.


Wat is het verschil tussen Taekwon-do en andere gevechtskunsten?

Er zijn vele gevechtskunsten in de wereld welke allemaal verschillen. Het verschil wordt in grote mate bepaald door een grondgedachte of visie. Bij het Taekwon-do gaan we er vanuit dat de benen sterker (krachtiger) zijn dan de armen. Om dit voordeel te kunnen benutten wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van beentechnieken. Uit de grondgedachte komen de strategieën, tactieken en technieken voort welke het Taekwon-do verder typeren.

Hiernaast onderscheidt Taekwon-do zich van andere gevechtskunsten door de unieke manier waarop stoot- en trapkracht wordt ontwikkeld. Hierbij is er een wisselwerking tussen spanning en ontspanning en is snelheid belangrijker dan kracht.

Taekwon-do is tevens zeer veelzijdig qua fysieke belasting. Het is een combinatie van snelheid, kracht, lenigheid, coördinatie, balans en uithoudingsvermogen.


Voor wie is Taekwon-do?

Taekwon-do is voor iedereen ongeacht leeftijd, huidskleur, man of vrouw.

Binnen onze vereniging is het mogelijk om Taekwon-do op verschillende niveau’s te beoefenen. Er is de mogelijkheid tot recreatief bezig te zijn, je conditie te verbeteren, het technisch perfectioneren van de technieken of de wedstrijdsport. Taekwon-do vereniging Him Yoo Sool heeft met dit laatste al de nodige prijzen binnengehaald waaronder Nationale en Europese Kampioenen.

Daarnaast krijgt het zelfverdedigingsaspect de nodige aandacht. Diverse mogelijkheden en doelen al naar gelang waar je interesse naar uit gaat en tevens volg je de opleiding voor 1ste Dan (zwarte band) en verder.

norajr

Ben ik te jong voor Taekwon-do?

In principe hanteren wij een leeftijdsgrens vanaf 8 jaar voor de jeugdlessen. Dit is slechts een richtlijn en wij kijken ook naar het gedrag van de kinderen binnen de groep. Het is daarom ook mogelijk om ietsje eerder te beginnen met Taekwon-do.


Ben ik te oud voor Taekwon-do?

Wij zijn er van overtuigd dat Taekwon-do voor iedereen is, ongeacht de leeftijd. Het is zelfs niet zo vreemd als de ouders net zo enthousiast zijn geworden als ze hun kinderen de kunst van het Taekwon-do zien leren. Onze leden variëren in de leeftijd van 7 tot rond de 45 jaar.

naeryo

Moet ik lenig zijn om Taekwon-do te kunnen beoefenen?

Het lijkt vaak snel erop dat men lenig moet zijn om deze flexibele kunst te beoefenen, met name door de hoge traptechnieken en gesprongen traptechnieken. Dit is echter iets wat je tijdens de Taekwon-do lessen opbouwt. Je hoeft dus niet van nature lenig te zijn.


Kan ik een keer meedoen in de les?

Natuurlijk! Voordat je lid wordt, kun je vrijblijvend twee gratis lessen volgen. Het is een sport dat je op blote voeten beoefend, dus wij maken je erop attent dat het handig is om gemakkelijke sportkleding te dragen bij deze lessen. Wil je eerst kijken, dan kan dat natuurlijk ook. Kom gerust zonder afspraak binnen lopen! Klik hier voor de lestijden.


Meer vragen?

Geen probleem. Je kunt altijd contact met ons opnemen.