Wat leer je bij zelfverdediging?

Zelfverdediging of zelfbescherming is precies wat het zegt: een manier om jezelf te beschermen tegen personen die je schaden willen berokkenen door je pijn te doen of te bestelen. In tegenstelling tot sparring, heb je bij zelfverdediging geen regels. Daarom worden er bij zelfverdediging technieken uit het Taekwon-do gebruikt die bij sparring bijvoorbeeld niet zijn toegestaan. Hier wordt er vooral gewerkt met technieken die gericht zijn op vitale delen van het lichaam en bevrijdingstechnieken die men uit een gevaarlijke situatie dienen te redden.

Zelfverdediging begint alleen al lang voordat er sprake is van een eventuele aanval. De beste manier om een aanval te voorkomen is zelfvertrouwen uitstralen. Aanvallers zullen zelden iemand aanvallen die zelfverzekerd lijkt.

Wanneer het toch tot een echte aanval komt is ‘er niet zijn’ de beste verdediging. Dit klinkt misschien een beetje simpel over iets dat zo’n ernstige zaak is. Het ‘er niet zijn’ moeten we dan ook vertalen naar het ontwijken.

Het belangrijkste element van zelfverdediging is opletten. De meeste mensen lopen zonder zich bewust te zijn van hun omgeving, wie daar in rondloopt en belangrijker wie gevaarlijk zou kunnen zijn. Daar schuilt het werkelijke gevaar. Door aandacht te besteden aan je omgeving en aan degenen die zich hier in bevinden kan je de kans dat je wordt aangevallen enorm verkleinen.

Je moet je ook bewust zijn van je eigen capaciteiten, je sterkten en zwakten. Kortom: je moet zelfbewust zijn.

self-defence

Bij Him Yoo Sool wordt het Taekwon-do aangevuld met het Koreaanse Hapkido. Hapkido-technieken kenmerken zich door hun vaak cirkelvormige bewegingen. De aanval wordt niet linear tegengehouden, maar afgeleid naar een punt waar de aanval geen schade meer kan veroorzaken. Op dat punt controleert de Hapkido-beoefenaar de tegenstander en kan een tegenaanval inzetten. Zo’n tegenaanval bestaat vaak uit een verdraaiing van één van de gewrichten, een worp, een slagtechniek, een traptechniek of een combinatie van voorgenoemde technieken. Ook kunnen drukpunten worden gebruikt om de tegenstander uit te schakelen of zijn bewegingen te controleren.