Wat betekent Taekwon-do?

Het woord Taekwon-do komt uit het Koreaans en is in drie delen te splitsen, die ieder hun eigen betekenis hebben.

Tae : Betekent letterlijk “voet” en staat voor alle beentechnieken, zowel aanvallend als verdedigend, maar ook voor staan, lopen, springen en breken.

Kwon : Betekent letterlijk “vuist” en staat voor alle hand/arm technieken, zowel aanvallend als verdedigend, inclusief vastgrijpen en werpen.

Do : Betekent letterlijk “weg, methode of principe”, maar is verder moeilijk te omschrijven omdat het verder ook een bepaalde geestelijke houding aangeeft die diep geworteld is in het traditionele Oost-Azië.

De kenmerken van het Taekwon-do

Er zijn vele gevechtskunsten in de wereld welke allemaal verschillen. Het verschil wordt in grote mate bepaald door een grondgedachte of visie. Bij het Taekwon-do gaan we er vanuit dat de benen sterker (krachtiger) zijn dan de armen. Om dit voordeel te kunnen benutten wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van beentechnieken. Uit de grondgedachte komen de strategieën, tactieken en technieken voort welke het Taekwon-do verder typeren.

Hiernaast onderscheidt Taekwon-do zich van andere gevechtskunsten door de unieke manier waarop stoot- en trapkracht wordt ontwikkeld. Hierbij is er een wisselwerking tussen spanning en ontspanning en is snelheid belangrijker dan kracht (Kijk bij de sectie techniek voor een diepgaande uitleg).

Taekwon-do is tevens zeer veelzijdig qua fysieke belasting. Het is een combinatie van snelheid, kracht, lenigheid, coördinatie, balans en uithoudingsvermogen.