blackbelt

Welkom bij Him Yoo Sool (spreek uit als ‘Him Joe Soel’). Him Yoo Sool is een Taekwon-do vereniging gevestigd in Zaanstad, Krommenie-Assendelft. Het is in 2001 opgericht door Pieter Speelman met als doel Taekwon-do aan te bieden voor iedereen die daar interesse in heeft.

Onze vereniging beoefent de originele stijl die ontwikkelt is door de grondlegger van Taekwon-do, Generaal Choi Hong Hi. De stijl is beter bekend als de Chang Hun stijl of ITF Taekwon-do.

Him Yoo Sool is een non-profit organisatie waar iedereen welkom is. Alle leden gaan vriendschappelijk, gezellig en sportief met elkaar om. Het is bij ons mogelijk om Taekwon-do te beoefenen op zowel recreatief als op wedstrijdniveau. Tevens wordt je opgeleid tot 1ste dan (zwarte band) en hoger.

Kom gerust bij één van onze lessen langs om de sfeer te proeven!

De visie van Him Yoo Sool

In het leven is het raadzaam om in balans te zijn. Activiteit moet worden afgewisseld met rust, geestelijke arbeid moet worden gecombineerd met lichamelijke activiteit, etc. Zo dient men als gevechtskunstenaar ook in balans te zijn. Kracht (Him) moet worden afgewisseld met zacht, flexibel (Yoo), zacht en hard moeten in elkaar overgaan. Het is de kunst (Sool) om deze twee in balans te brengen.

Strategisch bezien kan je in vier mogelijke situaties verkeren ten opzichte van je tegenstander bij twee variabelen namelijk kracht en lengte (reach).

De posities zijn:

  1. Langer en sterker,
  2. Langer en zwakker,
  3. korter en sterker,
  4. korter en zwakker.

Elk van deze posities vraagt om een andere benadering op het gebied van offensief en defensief gebruik maken van de afstand en direct en indirect aanvallen. Soms kan je de tegenstander je wil opleggen door veel kracht en reach te gebruiken en soms moet je wat meer meegeven met de tegenstander en juist gebruik maken van zijn/haar kracht. Ik vind het belangrijk dat je kennis hebt van al deze mogelijke situaties want bedenk hoe groot en sterk je ook bent er is altijd iemand nog groter en sterker.

Ook bij het uitvoeren van technieken komt het aspect van kracht en flexibel naar voren maar dan meer in de vorm van spanning en ontspanning. Bij het uitvoeren van de technieken in het Taekwon-do is er veel aandacht voor ontspanning en wordt er vooral kracht getoond aan het eind van de techniek. Hierdoor lijken de technieken in het begin wat langzaam te worden uitgevoerd echter deze ontspanning is noodzakelijk om de belangrijkste factor van de theorie van kracht in stelling te brengen namelijk snelheid/versnelling. Op deze manier kan je techniektraining een bijdrage leveren aan je sparring en visa versa.

De vlinders in ons logo geven dit aspect verder vorm waarbij één vlinder staat voor kracht (Him), één vlinder voor zacht (Yoo) en de derde vlinder geeft de tussenvorm weer (de middelste weg).

De vlinder is tevens een waarschuwing. Het leven van een vlinder is maar kort en er is geen tijd te verliezen. Het is een waarschuwing om datgene wat je doet met volle overtuiging te doen, geconcentreerd en intens. De manier waarop je traint is de manier waarop je reageert. Op het slagveld aangekomen is er geen tijd meer om de technieken nog eens door te nemen. Bedenk dat als je leven ervan af zou hangen je dan op dezelfde manier zou trainen?

Op het slagveld aangekomen is er geen tijd meer om de technieken nog eens door te nemen. Bedenk dat als je leven ervan af zou hangen je dan op dezelfde manier zou trainen?

choijunghwa

ITF Taekwon-do

Him Yoo Sool is aangesloten bij de International Taekwon-do Federation (ITF). Deze organisatie wordt geleid door grootmeester Choi Jung Hwa. Hij is de zoon van de grondlegger van het Taekwon-do. Door deze aansluiting worden de laatste ontwikkelingen op Taekwon-do gebied op de voet gevolgd.