Verslag Open Taekyon (29/11/15)

image

Kwart voor 6 ging de wekker. Opstaan, dobok opvouwen en tas inpakken; het was tijd voor de jaarlijkse Open Taekyon in Oss. Dit toernooi staat traditiegewijs altijd op onze agenda. Samen met twee leden van het WFTC nam Him Yoo Sool deel aan het kampioenschap met een internationaal tintje.

Met maar liefst 281 deelnemers – uit o.a. Noord-Ierland, Ierland, Schotland, België en Nederland – was het vanaf het begin van de dag druk in de zaal. Ondanks de drukte hadden de deelnemers voldoende bewegingsruimte en hing er een sportieve sfeer.

De delegatie van vandaag bestond uit Margreet (scheidsrechter), Pieter (coach), Nina (coach), Niek, Samantha, Lorenzo (van het WFTC), Arimson (van het WFTC) en mij. Waar ik het onderdeel tuls vandaag oversloeg, ging de rest wel de mat op. Als eerste waren Lorenzo en Arimson aan de beurt. Alle dangraadhouders waren samengevoegd (1ste t/m 3de dan). Dit was dus een aardige poule!

image

Beide heren merkten op dat het toch wat lastiger was om op wedstrijden hun tuls uit te voeren. Ondanks dat er veel kracht in zat, werkten de zenuwen toch een beetje tegen en ontstond er hier en daar een hapering, wat ervoor zorgde dat er twijfel was bij de scheidsrechters. Helaas wisten ze hierdoor geen podiumplaats af te dwingen. Wel was duidelijk te zien dat ze vooruitgang hadden geboekt ten opzichte van de vorige wedstrijd.

Daarna was het aan Samantha om tuls te lopen. Ook deze poule was samen gevoegd (1ste en 2de dan). Van alle deelnemers, kwam Samantha in de eerste ronde tegen de uiteindelijke winnaar van haar poule te staan. Deze heeft op veel toernooien al een favorietenrol, dus het zorgde direct voor spanning. Toen de scheidsrechters bepaalden dat zij ‘Hwa-Rang’ tul moesten lopen, zakten de zenuwen een beetje.

Samantha liet erg goed zien dat zij hard heeft getraind op haar tuls, en gaf haar tegenstander een goede partij. Desondanks moest ze deze ronde als verlies nemen. In de herkansing stond Samantha tegen een Noord-Ierse. Deze kon zij winnen. Nadat duidelijk was welke tul zij moesten lopen, begonnen beide dames gelijkwaardig. Tot aan het einde was het een spannende ronde. Helaas met 2 tegen 3 in Samantha haar nadeel, moest ze de Ierse voor haar dulden. Ondanks dat, een hele sterke tul neergezet.

image

Niek zijn poule was ook aardig groot. Het niveauverschil ook. Met strakke technieken vocht Niek zich steeds verder omhoog in zijn poule, tot de finale. Zijn tegenstander was erg gewaagd aan Niek, maar ondanks dat, behaalde Niek de 1ste plaats!

image

Inmiddels was de dag al vergevorderd maar was het sparren nog ver weg. Niek was de eerste die hier aan de bak mocht. Zijn eerste partij trof hij een leerling van Kassem met 3de dan. Deze had duidelijk meer ervaring opgedaan en was helaas even een maatje te groot. Ondanks dat hebben beide heren een mooie partij neergezet, wat erg leuk was om te zien. In de herkansing blesseerde Niek zijn scheenbeen (een terugkerende blessure), waardoor het lastig was om de partij vast te houden. Na gelijkspel volgde een pijnlijke verlenging. Hier pakte Niek zijn tegenstander de meerderheid van de punten en helaas betekende dit geen podiumplaats voor Niek.

Om half 6 s’ avonds mochten Lorenzo en ik eindelijk de mat op. De senioren heren waren samengevoegd tot een poule 78kg+ en bestond uit 8 man. Dit komt nauwelijks voor bij de zwaargewichten, dus dat was wel leuk.

Lorenzo trof direct een tegenstander die heel veel druk zette. Naar ons idee was dit vaak ongecontroleerd. Ondanks dat wist Lorenzo zijn been er goed tussen te houden en scoorde hij goed met stoten. Deze partij sloot hij af met een winst. Ik moest daarna tegen een leerling van Tiger Academy Geldrop. Door veel druk te zetten en hier en daar een Naeryo te gebruiken, wist ik deze partij om te zetten naar een winstpartij.

Daarna was het weer aan Lorenzo. Hij moest tegen een selectielid van de TIN. Dit was een hele lastige partij, met name omdat zijn tegenstander een stuk lichter was dan Lorenzo. Hierdoor had hij iets meer snelheid en pakte netjes zijn punten. Helaas moest Lorenzo het bekopen met een verlies. Na Lorenzo zijn partij was ik weer aan de beurt en mocht ik tegen een Belg waar ik al eerder tegen had gestaan. Ook hier probeerde ik veel afstand te houden en soms een Naeryo erin te gooien. Ik werd in deze partij wel op het matje geroepen omdat ik meer dan 2 stoten uitvoerde (dit was tegen de regels). Gelukkig mocht ik daarna wel door sparren. Deze partij won ik.

In de finale stond ik tegen de selectie lid van de TIN. Naar mijn idee had hij een gelijkwaardige manier van sparren als ik, maar omdat hij lichter was, had hij meer snelheid. Ik moest dus een andere manier vinden om van hem te kunnen winnen. Helaas pakte hij meer punten omdat ik in zijn zijwaartse trap liep en ik moest genoegen nemen met zilver. Desondanks vond ik het een leuke finalepartij.

image

Aan het einde van de dag begon de reis weer naar huis. Ondanks een lange dag, was het weer een leuk Open Taekyon. Een ander opvallend puntje was dat er vandaag veel Taekwon-do clubs van verschillende ITF’s deelnamen. Dit was leuk om te zien.

Margreet, bedankt voor het scheidsen!

Taekwon,

Marcel