Verslag Open Haaglanden (18/10/15)

image

Zondag waren we met een grote delegatie naar de jaarlijkse Open Haaglanden. Deze keer hebben we ons ingeschreven als team DTF, samen met leden van Sahyunim Henk (West-Fries Taekwon-do Centrum).

Die delegatie bestond uit: Xiano, Vince, Patric, Diego (WFTC), Cherif, Tony, Niek, Fernando (WFTC), Amin, Bianca, Samantha, Lorenzo (WFTC), Emarson (WFTC), Arimson (WFTC) en ik. Met volle moed waren we vertrokken naar een toernooi met rond de 270 deelnemers. De scheidsrechters die het voor ons mogelijk maakten waren vandaag Gerard en Sahyunim Henk. En natuurlijk Pieter (en Nina) als coach.

Tuls

Als eerste begonnen de Open Haaglanden met het traditionele onderdeel tuls. Xiano en Vince mochten de spits afbijten. Zij hadden al veel lessen van te voren goed getraind op dit onderdeel en het was te zien dat zij hun huiswerk serieus hebben genomen. De eerste rondes zetten zij allebei keer op keer een sterke tul neer en trokken de winst naar zich toe. Later in de poule werden de Tuls wat minder strak en was de concentratie wat minder, waardoor er kleine foutjes doorheen glipten. Vince eindigde daardoor op een 4de plaats, helaas net naast het podium. Xiano had wat meer geluk en wist een 2de plaats te bemachtigen.

image

Niek had wat minder geluk in zijn poule. Hij moest zijn winst op de eerste partij weggeven, maar het was onduidelijk waarom. Na later de camerabeelden erbij gehaald te hebben, bleek hij een misstap gemaakt te hebben. Jammer.

Verder waren de zwarte banders aan de beurt. Deze hadden als opdracht een verplichte Tul. Daardoor is de moeilijkheidsgraad een stuk hoger. Daar bovenop kwam het feit dat de verplichte Tuls die zij moesten kennen, de Tuls tot hun volgende graad waren. Eerst was Samantha aan de beurt. Zij had een kleine, maar erg sterke poule. Met de nodige zenuwen erbij was dit een cocktail voor een moeilijke opgave. Ondanks dat wist Samantha toch de derde prijs te bemachtigen. Voor iemand die nog maar een paar maanden haar 1ste dan draagt een mooi resultaat!

image

Bij Bianca waren de zenuwen ook sterk aanwezig. Deze zakten op het moment dat zij hoorde dat ze slechts één tegenstander had. Echter, dan wil je natuurlijk wel winnen. Vanaf het eerste moment startte Bianca heel relaxed met haar Tul. Met 3 coaches (Joop, Pieter en ik) kreeg ze genoeg aanwijzingen tijdens het lopen om er alles uit te halen. En met succes! Ze pakte de winst.

image

De heren van het WFTC (Emarson, Arimson en Lorenzo) hadden het vandaag wat lastig. Niet alleen dragen zij net zo lang hun zwarte band als Samantha, hun Tuls waren nog niet op het vereiste niveau voor de wedstrijden. Arimson had krachtige technieken, maar zijn tegenstander pakte de winst. Bij Lorenzo waren ook veel zenuwen aanwezig, waardoor hij zijn Tul niet lekker liep en een aantal fouten maakte. Helaas ging deze ronde ook naar de tegenpartij. Emarson had daarentegen meer succes. Hij liep zijn tul erg vloeiend, maar met wat kleine schoonheidsfoutjes. Desondanks pakte hij de 3de plaats!

image

Sparring

Wederom mochten Xiano en Vince als eerste op dit onderdeel schitteren. Vince moest even inkomen. Hij had een felle tegenstander en wist daar in het begin van zijn partij geen antwoord op. Nadat hij de Yeop er een aantal keer in zette, pakte hij toch wat punten. Toch was dit helaas niet genoeg. Goed gevochten, volgende keer beter. Xiano was vastberaden om te gaan winnen. Wij hadden gelukkig een plan wat goed uitpakte. In het begin was het even aftasten, maar naarmate de partijen vorderden, ging het steeds beter. In de finale trof hij een tegenstander met een goede Yeop, hier moesten we even het plan op aanpassen. Dit bleek achteraf toch best wel moeilijk en het werd een spannende strijd. Net in de laatste seconden pakte Xiano het winnende punt en mocht hij de 1ste prijs in ontvangst nemen!

image

Cherif maakte vandaag kennis met de B-klasse. In de les is hij vooral gewend om doorgaand te sparren en dit was ook wel een beetje te zien in zijn partij. Niet alleen sparde hij in combinaties  (wat heel goed is) – hij werd er ook op gewezen dat hij wat minder hard contact moest maken, iets wat hem in de les juist goed helpt tussen al die senioren. Helaas wist Cherif deze partij niet naar zich toe te trekken, wat erin resulteerde dat de tegenpartij won.

Patric is iemand waar we allemaal een beetje jaloers op zijn. Vooral van zijn voetenwerk zijn we erg gecharmeerd. Op de Open Haaglanden was Patric ook weer goed aan het bewegen. Zijn eerste partij won hij zonder al teveel moeite. Hij maakte goed gebruik van zijn handen. De tweede partij was wat lastiger, hier moest hij veel inleveren omdat zijn tegenstander veel gebruik maakte van zijwaartse trappen. Door een tekort aan punten moest Patric zijn meerdere erkennen.

Tony en Fernando zaten in dezelfde poule. Omdat er maar 3 deelnemers in deze poule waren, moesten beide heren direct tegen elkaar beginnen. Voor beiden was het de eerste A-klasse wedstrijd, maar wat hebben ze hard gevochten! Tony wist tegen Fernando iets meer druk te zetten, waardoor Fernando niet helemaal lekker in zijn spel kwam. Tony trok deze partij dan ook naar zich toe. In de tweede partij was Tony wat meer afwachtend en merkte hij dat zijn conditie ook een tik had gekregen. Door volharding pakte hij toch de punten die hij nodig had en pakte zo de eerste plaats. Fernando herstelde zich daarna ook erg goed. Hij wist zijn trappen steeds beter te plaatsen, maar liet zich soms wat teveel overdonderen. Desondanks, trok hij de winst naar zich toe; een 2de plaats.

image

Nog iemand die zijn debuut maakte vandaag was Amin; Amin had veel zin om te sparren. Dit was duidelijk te zien in zijn sparringspartijen. Hij bewoog goed, wist zijn technieken goed te timen, maar gaf omdat hij wat gretig was ook wel wat punten weg. Dat neemt niet weg dat hij zich goed naar de eerste plaats heeft weten te knokken!

image

Niek had het zwaar vandaag. Hij had erg sterke tegenstanders. Zijn eerste partij moest hij tegen iemand die heel erg aan hem gewaagd was. Hier en daar miste Niek wat scherpte, waardoor hij puntjes weg gaf. In de tweede partij moest Niek tegen een Belg die twee koppen groter was. Dit was even slikken. Niet alleen was hij lang, maar hij was ook heel goed met zijn benen. Dit was voor Niek even een maatje teveel.

De gebroeders Roxas, Emarson en Arimson waren ook nog aan de beurt. Zij hadden een hele lastige poule met meerdere sterke tegenstanders. Arimson had het vooral druk met de ruimte vinden. Zijn tegenstander zette veel druk, waardoor het lastig was om een techniek goed te timen. Hierdoor won zijn tegenstander de partij. Bij Emarson was het ook heel spannend. Tegen een voormalig selectielid wist hij toch wat mooie punten te pakken. Uiteindelijk had hij er net niet genoeg, waardoor hij uit het toernooi lag.

Bij de zwaargewichten (deze keer +78kg) waren Lorenzo en ik ingeschreven. Lorenzo mocht direct tegen één van de favorieten sparren, wat de nodige zenuwen met zich mee bracht. Toch wist hij wat mooie punten te scoren. Het was wel even wennen, omdat zijn tegenstander veel druk op hem zette. Helaas moest Lorenzo deze partij gewonnen geven. Ik moest in mijn eerste partij tegen een Belg. Deze partij was goed te doen en deze won ik. Daarna moest ik in de finale tegen de tegenstander van Lorenzo. Dit was een gewaagde tegenstander, waarbij ik iets meer had kunnen doen dan wat ik deed. Ik greep daardoor net naast de winst en moest ik genoegen nemen met een 2de plaats.

image

Tot slot

Ik heb helaas niet iedereen in actie gezien, maar heb geprobeerd om op basis van video’s, reacties en feedback van de andere coaches een verslag te doen. Het eindresultaat van de Open Haaglanden 2015:

Tuls:
Bianca, 1ste plaats
Xiano, 2de plaats
Samantha, 3de plaats
Emarson, 3de plaats

Sparren:
Xiano, 1ste plaats
Amin, 1ste plaats
Tony, 1ste plaats
Fernando, 2de plaats
Marcel, 2de plaats

Al met al een resultaat om trots op te zijn. Helaas is niet iedereen in de prijzen gevallen, maar wel een ervaring rijker.

Taekwon,

Marcel

P.S.: Bekijk hier nog wat meer foto’s:

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image