Verslag ITF Royal Dutch dag 2015

image

Afgelopen zondag waren Pieter en ik samen met Master Henk (van het WFTC), Samantha en Nikita (van Spirit Taekwon-do) naar de ITF Royal Dutch dag 2015.

Deze dag stond in het teken van het bestaan van de ITF Royal Dutch en het samen beoefenen van Taekwon-do, ongeacht de organisatie waar je bij aangesloten bent.

Men had in totaal 6 onderdelen waarin alle deelnemers rouleerden. De gezamelijke warming-up werd gedaan door voormalig wereldkampioen John van Dam. Hierin verwerkte hij sparringsoefeningen en wat onderdelen van LSE Tigers. Vervolgens werden deelnemers verdeeld in graduaties. Pieter en ik werden ingedeeld in een groep van 2de dan en hoger.

Het eerste onderdeel waar wij mee begonnen was het onderdeel Thaiboksen o.l.v. John v/d Water. Eerder werd verteld dat wij Korean Kickboxing gingen doen, maar John gaf aan dat zijn lessen meer richting Thaiboksen waren. Nadat we wat krachtoefeningen voor de benen hadden gedaan, volgden al snel wat combinaties met hoekstoten, opstoten en lowkicks. Dit was even wennen, vooral omdat het bij Taekwon-do sparring niet is toegestaan. Het was wel erg leuk om een keer te doen.

Na het Thaiboksen kwam het onderdeel Tuls. De mensen vanaf 4de dan werden hier apart genomen en kregen les van de Duitse Master Olav Braemer, die recentelijk zijn 7de dan heeft behaald. Hij behandelde de 16de (Sam-Il) en 17de (Yoo-Sin) Tul met ons. Dit was tevens even een opfriscursus, omdat dit tuls zijn die we niet vaak lopen.

Voordat er een pauze werd ingelast, kregen we het onderdeel Hosinsul/MMA. Dit werd gegeven door Bas Geleijnse en Iwan Vossen. De heren lieten zien hoe we op de grond moesten werken met verschillende MMA oefeningen. Er werd vooral vanuit technisch oogpunt duidelijk uitgelegd waar men op moest letten. Een foutje zit in een kleine hoek. Als eerste was het de bedoeling dat je iemand moest overmeesteren die op de grond lag. Daarna werden de rollen omgedraaid en moest degene die op de grond lag, zorgen dat hij/zij bovenop kwam te zitten. Dit was erg leerzaam en leuk voor de verandering!

Toen de pauze voorbij was, kregen we een korte presentatie van Willem Jansen, één van de auteurs van het boek ‘De weg naar succes’. Hierin vertelde hij de totstandkoming van nog 3 nieuwe delen. Henny Thijssen nam het hierna over en gaf ons les in wat rekoefeningen, ademhalingsoefeningen en de toepasbaarheid hiervan.

Het één na laatste onderdeel werd neergezet als ‘wedstrijd & spelletjes’. De insteek van dit onderdeel was achteraf het beoordelen van wedstrijden vanuit de ogen van de scheidsrechters. Er waren 2 partijtjes waarin Tuls werden gelopen en ons werd gevraagd een winnaar aan te geven. Hierbij wilden ze graag horen waarop wij beoordelen en gaven een introductie van nieuw ingevoerde regels op dit gebied. Vervolgens werd mij gevraagd of ik samen met Arie Prins een sparringspartij wilden doen. Ook hierbij werd kritisch gekeken waar men wél of niet punten voor mogen geven en vooral ook hoeveel punten. Een nieuwe regel is bijvoorbeeld dat een reeks van bijv. 4 of 6 stoten naar hetzelfde doel wordt beloond met slechts 1 punt, in plaats van 4 of 6 punten.

De routine werd afgesloten met het onderdeel Shaolin Kung-Fu. Omdat onze groep alleen maar uit hoge banders bestond, kregen wij een les theorie. Dit ging over het Chinese Chi-Gong, ook wel de stroom van levensenergie genoemd. Er werd uitleg gegeven over meridianen, ofwel de stromen van Chi in het menselijk lichaam en de emoties die bij verschillende soorten organen horen. Daarbij deden we verschillende oefeningen waarbij het belangrijk was dat je een bepaalde emotie opzocht en er werd verteld welke oefeningen je kunt doen als je bijvoorbeeld bang of gestrest bent.

Aan het einde van de dag liepen we nadat we waren opgesteld met alle deelnemers een aantal tuls, Chon-Ji, Dan-Gun en Do-San. Er werd nog een verzoek ingewilligd, namelijk dat alle kinderen even een potje mochten ‘sparren’ met de zwarte banders. Tot slot was er nog een foto momentje.

Al met al een leuke dag en weer een hoop nieuwe dingen geleerd. Voor herhaling vatbaar!

Taekwon,

Marcel

PS: Hier volgens nog wat foto’s:

image

image

image

image